ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ

Από την 1η Μαΐου, ο κόσμος κατάλαβε στην πράξη, ότι αν πάει σε ένα ιδιωτικό συμβεβλημένο με το ταμείο του, διαγνωστικό κέντρο για να κάνει τις εξετάσεις που του έχει γράψει ο γιατρός, πληρώνει επιπλέον από τη συμμετοχή του, 1 ευρώ για τις αιματολογικές και +3 ευρώ για τις απεικονιστικές.

Υπήρξαν γκρίνιες και αντιδράσεις από τους πολίτες, που καταγράφηκαν και στα ρεπορτάζ καθώς ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι, έχουν κουραστεί να βάζουν το χέρι στην τσέπη και δεν κατάλαβαν γιατί συμβαίνει.

Από την άλλη τα μικρά διαγνωστικά κέντρα, ειδικά της περιφέρειας, εκφράζουν εδώ και χρόνια την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στα υποχρεωτικά κουρέματα που τους επιβάλλονται εδώ και χρόνια και λένε πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, κινδυνεύουν με λουκέτο.

Τα μικρά κυρίως διαγνωστικά της περιφέρειας, αποφάσισαν να απέχουν 8,9 & 10/5 από την εργασία τους, άρα να μην εκτελούν παραπεμπτικά και σε αυτό έχουν τη στήριξη και της ΠΟΣΙΠΥ,  με δελτίο τύπου στις 2/5, που αναρτήθηκε στο site αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που  με σημερινή του ανακοίνωση στηρίζει απόλυτα τις κινητοποιήσεις.

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στηρίζει τις διεκδικήσεις και αντιδράσεις των εργαστηριακών γιατρών με κλείσιμο των ιατρείων, που ξεκινά την Τετάρτη 8 Μαΐου. Το κύριο αίτημα της κινητοποίησης είναι η κατάργηση του καταστροφικού και επαίσχυντου clawback.

Επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αγγίζει τα όρια του 60%. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια. Η κινητοποίηση καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.”

Για τον πολίτη πρακτικά η κινητοποίηση σημαίνει ότι μπορεί να βρει κλειστά κάποια κέντρα, που θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και θα χρειαστεί να βρει είτε μια άλλη ιδιωτική δομή που ίσως δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση (αν υπάρχει εναλλακτική σε μια επαρχιακή πόλη) είτε να πάει σε μια δημόσια δομή με ραντεβού με τον τρόπο που έδειξε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, γνωρίζοντας τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον κόσμο στην επαρχία από την αποχή των διαγνωστικών, από τη Μεγάλη Βδομάδα κιόλας, εγκαινίασε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού σε δημόσια δομή με κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ, όπως περίπου κλείναμε το ραντεβού για εμβόλιο έναντι της covid-19. Πως δουλεύει αυτή η πλατοφόρμα εξήγησε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με βίντεο που ανέβασε στα σόσιαλ μίντια.

No Comments

Post A Comment