Γ.ΒΑΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ & ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ YACHTING

Την ουσιαστική σημασία της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που προβλέπει τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών για διάστημα ενός έτους, ανέδειξε μέσα από τη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα AtticaTimes.gr και τη δημοσιογράφο Δάφνη Γρηγοριάδη, ο Γιώργος Βάλλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% είναι μια απολύτως αναγκαία και καλοδεχούμενη παρέμβαση σε μια συγκυρία που η ακτοπλοΐα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Το αυξημένο κόστος καυσίμων, οι συνεχείς διεθνείς ανατιμήσεις και η αβεβαιότητα των αγορών έχουν φέρει τον κλάδο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέτρο αυτό έρχεται να δώσει μια σημαντική ανάσα, όχι μόνο στις εταιρείες, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες».

Ο Cpt Γιώργος Βάλλης επεσήμανε πως η ακτοπλοΐα δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθημερινή ανάγκη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των νησιών.

«Το μέτρο δεν αφορά μόνο τα ακτοπλοϊκά συμφέροντα. Αφορά πρωτίστως τον νησιώτη, τον μικρό επιχειρηματία, τον τουρίστα που θέλει να ταξιδέψει σε προσιτές τιμές και με αξιοπρέπεια, την ίδια την τοπική οικονομία που αναπνέει μέσα από τη ροή επιβατών και αγαθών», ανέφερε.

Εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον, πρόσθεσε πως «η πραγματική πρόκληση δεν είναι η σημερινή ελάφρυνση, αλλά το πώς θα διαμορφώσουμε ένα σταθερό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο στήριξης της ακτοπλοΐας. Η επιβίωση και η ανάπτυξη της ακτοπλοΐας δεν είναι απλώς θέμα αγοράς ή κόστους – είναι βαθύτατα ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Μιλάμε για τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας, για την εδαφική συνέχεια της χώρας, για τη δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ισότιμη πρόσβαση στις μεταφορές».

Ο πρόεδρος της Ένωσης ανέδειξε την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό και επενδύσεις, λέγοντας πως «το σημερινό μέτρο είναι το πρώτο βήμα – και σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Όμως, το στοίχημα δεν μπορεί να κερδηθεί με αποσπασματικές ή βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα προβλέπει επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές, κίνητρα για ανανέωση στόλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως σταθερές, ποιοτικές υπηρεσίες για τον επιβάτη».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ υπογράμμισε ότι η στήριξη της ακτοπλοΐας πρέπει να αποτελεί σταθερή πολιτική προτεραιότητα, τονίζοντας: «Δεν ζητούμε χάρη. Ζητούμε σταθερότητα, σχεδιασμό και σοβαρότητα απέναντι σε έναν τομέα που είναι πυλώνας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η Ελλάδα χωρίς ισχυρή ακτοπλοΐα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαία χώρα».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή της Έλλης Σπυροπούλου στο Alpha Talk Radio, ο Γιώργος Βάλλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, μίλησε για τις εξελίξεις στον θαλάσσιο τουρισμό, τις προοπτικές για τα ελληνικά νησιά ενόψει της τουριστικής σεζόν, αλλά και για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει το ελληνικό yachting σε νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ερώτηση της κας Σπυροπούλου για το αν η κατάσταση με τον Trump μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό, με τον κ. Βάλλη να απαντά: «Εξαρτιόμαστε κατά 80 με 90% από τους Αμερικανούς. Αν δεν είναι χαρούμενοι και δεν αισθάνονται ασφαλείς, υπάρχει φοβία και πανικός.

Προς το παρόν, δόξα τω Θεώ, πάμε καλύτερα από πέρυσι. Όταν υπάρχει ασφάλεια και ευημερία στη γειτονιά μας και έχει περάσει το μήνυμα πως στην Ελλάδα όλα είναι καλά, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί τόσο η αμερικανική αγορά».

Αναφορικά με τις Κυκλάδες και τις επιπτώσεις από φυσικά φαινόμενα, η κα.Σπυροπούλου ρώτησε για την εικόνα που επικρατεί στο κομμάτι των κρατήσεων: «Η Σαντορίνη επηρεάστηκε, αλλά δειλά δειλά ξεκινά η κρουαζιέρα.

Η Μύκονος και η Πάρος θα είναι έτοιμες για το Πάσχα και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς. Όποτε δεν θα επηρεαστούν», ανέφερε ο πρόεδρος.

Ένα από τα βασικά σημεία της συνέντευξης ήταν η αναφορά στις επαγγελματικές ευκαιρίες στον χώρο του yachting.

Η δημοσιογράφος ρώτησε αν υπάρχει προσωπικό και αν κάποιος νέος θα μπορούσε να προλάβει τη σεζόν.

Ο Cpt Γιώργος Βάλλης τόνισε: «Υπάρχει προσωπικό, αλλά σίγουρα αν υπήρχε περισσότερο θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε. Όποιος ενδιαφέρεται, είναι καλοδεχούμενος. Καθοδηγούμε τους νέους στα χαρτιά που χρειάζονται, τους εκπαιδεύουμε, και οι απολαβές ξεκινούν από 1600 έως 1800 ευρώ καθαρά, με ασφάλιση, και μπουρμπουάρ, που για παράδειγμα μπορεί να φτάσουν και τα 500 ευρώ την εβδομάδα».

Όπως τόνισε: «Είναι μια δουλειά δύσκολη, με πολλές ώρες μέσα στη θάλασσα, αλλά με καλή αμοιβή. Αν έχεις όρεξη και αντέχεις, μπορείς να μαζέψεις χρήματα που στη στεριά δεν μαζεύονται ούτε σε 2-3 χρόνια».

Στο ερώτημα αν οι εργαζόμενοι ζουν μέσα στα σκάφη, εξήγησε «Κάνουν εβδομαδιαίες ή δεκαήμερες κρουαζιέρες, κυρίως σε VIP θαλαμηγούς. Οι θέσεις περιλαμβάνουν καμαρωτούς, μάγειρες, προσωπικό για καθαριότητα και σέρβις. Είναι μια καλή προοπτική και μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου μέσα από τη θάλασσα».

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια του Γιώργου Λυγγερίδη, του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα.

«Εδώ και δύο χρόνια δίνουμε αγώνα για να αλλάξει η νομοθεσία γύρω από τις ναυτικές φωτοβολίδες, να έχουν serial number και να επιστρέφονται για καταστροφή ή ανακύκλωση. Θέλαμε να τιμήσουμε την οικογένεια και να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ.

Η κα. Σπυροπούλου σημείωσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύτιμες, με τον κ. Βάλλη να τονίζει πως «παράλληλα, βραβεύσαμε ανθρώπους που στηρίζουν φιλανθρωπικές δράσεις όλο τον χρόνο. Έγινε και σεμινάριο πριν την τουριστική σεζόν με γνωστούς σεφ, όπως τον Παρλιάρο και τη Ντίνα Νικολάου. Ελπίζουμε να υπάρξει και κάποιο νομοθετικό αποτέλεσμα, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα αίτημα. Δύο χρόνια παλεύουμε και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι ευκαιρίες στο yachting είναι για όλους, όχι μόνο για τους πολύ νέους.

«Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Από 18 έως 55 ετών μπορούν όλοι να ενταχθούν και να εξελιχθούν. Ο κόσμος ποτέ δεν φτάνει. Υπάρχουν επιλογές και αξίζει να δοκιμάσει κάποιος αυτόν τον δρόμο».

Σε μείζονα θέματα της ναυτιλίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό mega news στην εκπομπή, morning point και τους δημοσιογράφους Μαρία Αστερίου και Ανδρέα Παπαδόπουλο αλλά και στοn ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και τη δημοσιογράφο Πέννυ Αβραμίδη.

No Comments

Post A Comment