ΚΑΦΕ ΑΡΑΧΝΗ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙΣ!

Ο θάνατος του 48χρονου στην Ηλεία από το τσίμπημα της καφέ αράχνης, προκαλεί σοκ αν σκεφτεί κανείς, πως η πορεία της υγείας αυτού του  ανθρώπου από το τσίμπημα και μετά, είχε τόσο ραγδαία εξέλιξη. Ενώ αρχικά δε φαινόταν κάτι τόσο σοβαρό, ο 48χρονος οδηγήθηκε στη μεθ διασωληνωμένος και κατέληξε πολύ γρήγορα. Επίσης μάθαμε μέσα από αυτό το συμβάν, πως για τη συγκεκριμένη αράχνη δεν υπάρχει αντίδοτο!

Χρόνια θυμάμαι τους γονείς μου όποτε πηγαίναμε στο εξοχικό μου σε χωριό με μεγάλο υψόμετρο, να μου επισημαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα της αράχνης, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο σοβαρό. Κι επειδή οι αράχνες αυτές έχουν την τάση να πηγαίνουν σε σκιερά μέρη και αποθήκες, θέλει πολύ προσοχή όταν κάνουμε δουλειές σε υπόγεια και εξοχικά και να φοράμε πάντα χοντρά γάντια.

Επειδή το θέμα μας αφορά όλους και δεν είναι καθόλου απλό στη διαχείρισή του, ρώτησα την στρατιωτική γιατρό, δερματολόγο Θεώνη Ματούλα να συγκεντρώσει χρήσιμα στοιχεία για τα ξέρουμε, να προσέχουμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε.

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΙΔΗ ΑΡΑΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“Δύο είναι τα είδη αράχνης στη χώρα μας, τα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, η μαύρη χήρα και η καφέ αράχνη (ή καστανός ερημίτης).
Τα τσιμπήματα από αράχνη τις περισσότερες φορές είναι αβλαβή και μοιάζουν με αυτά άλλων εντόμων. Συνήθως προκαλεί κοκκινίλα, φαγούρα, φλεγμονή και πόνο. Όμως, τα δύο αυτά επικίνδυνα είδη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα.” αναφέρει η κ. Ματούλα και συνεχίζει “Συγκεκριμένα, η καφέ αράχνη (οικογένεια Loxosceles spp) μπορεί να προκαλέσει:
– Πόνο που επιδεινώνεται τις πρώτες 12 ώρες μετά το τσίμπημα
– Πληγή στο σημείο του τσιμπήματος που χαρακτηρίζεται από 3 ομόκεντρες ζώνες μια νεκρωτική, σκούρο μπλε ή μωβ στο κέντρο (θρόμβωση), μια λευκωπή άλω (αγγειοσύσπαση) και μια κόκκινη στην περιφέρειά του.
– Η πληγή παρουσιάζει νέκρωση σιγά σιγά και οδηγεί στη δημιουργία έλκους
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι ανάλογη με την ποσότητα του δηλητηρίου που εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και από το πόσο αλλεργικός ή ευαίσθητος είναι ο κάθε άνθρωπος στο δηλητήριο.”

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ

Η πληγή από το δήγμα(τσίμπημα) της καφέ αράχνης μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθεί.

Παρατηρούνται και συστηματικά συμπτώματα: πυρετός, ρίγη, αρθραλγίες, εμετοί, κηλιδώδες εξάνθημα, θρομβοπενία, νεφρική ανεπάρκεια, υπόταση, σπασμοί

Σε περίπτωση γενικών συστηματικών συμπτωμάτων λόγω τοξιναιμίας απευθυνθείτε στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.

Σπανίως είναι θανατηφόρο και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Αντιμετώπιση

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΓΟ

– Εφαρμόστε ψυχρά επιθέματα με κρύο νερό πάνω στο τσίμπημα για 15 λεπτά κάθε μία ώρα. Έτσι, περιορίζεται η νέκρωση, μειώνεται η δράση του δηλητηρίου της αράχνης και περιορίζεται ο πόνος και το οίδημα.

ΣΗΚΩΣΤΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΠΟΔΙ Ή ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΗΘΗΚΕ

– Αποσυμφορήστε το σημείο που σας τσίμπησε η αράχνη σηκώνοντάς το ψηλά αν πρόκειται για χέρι ή πόδι.

ΠΑΡΤΕ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ & ΑΝΤΙΣΤΑΜΙΝΙΚΟ

– Πάρτε αναλγητικό χάπι για τον πόνο.
– Πάρτε αντισταμινικό χάπι για τη φαγούρα ή για να αποτρέψετε αλλεργική αντίδραση.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

– Εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή για αποφυγή επιμόλυνσης για 3 ημέρες και στη συνέχεια τοπική κρέμα με κορτιζόνη και αντιβίωση.
– Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

Προληπτικά μέτρα προστασίας

– Φωτισμός του χώρου – θόρυβος, μπορούν να τρομάξουν τις αράχνες

– Πριν τη χρήση ρούχων αποθηκευμένων σε αποθήκες συστήνεται καλό τίναγμα

– Προσοχή όταν ανοίγουμε κουτιά με αποθηκευμένα είδη

ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΡΟΥΧΑ

– Χρήση γαντιών και προστατευτικού ρουχισμού με μακριά μανίκια και παντελόνια, κάλτσες, μπότες όταν γίνονται εργασίες σε ξυλεία, κτίρια, σκάλες, υπόγεια, κάτω από έπιπλα, γκαράζ γιατί είναι τα μέρη στα οποία απαντάται η καφέ αράχνη σε αντίθεση με τη μαύρη χήρα η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον.

– Χρήση εντομοαπωθητικού στο σώμα

– Χρήση – τοποθέτηση σιτών σε πόρτες/ παράθυρα

 

No Comments

Post A Comment