03 Ιούλ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΕΣΥ
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έδειξαν στον Πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει δραστικά πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει την υγεία πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του και σήμερα το πρωί μεταβαίνει στο Υπουργείο Υγείας για να δει από κοντά και να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία, για το πως προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ.
ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΟ ΕΣΥ
Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν τα ράντζα, σε μεγάλα νοσοκομεία, η πολύωρη αναμονή στα επείγοντα και η έλλειψη προσωπικού.
Στο θέμα της πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να επισπευθούν οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ ώστε οι εργαζόμενοι να μην θέλουν και 4 χρόνια για να πιάσουν δουλειά και να τους δούμε στα πόστα τους.
Στα άλλα πεδία που σχετίζονται με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, τις εφημερίες των νοσοκομείων, τα ράντζα που αναρτώνται στις κλινικές μετά τις μεγάλες εφημερίες, υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν και εκεί θα επικεντρωθεί επίσης η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Υγείας.
Ήδη γίνονται και έγιναν σημαντικά βήματα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, όπως μέσα από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά καθώς και για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με την ψηφιοποίηση της ενιαίας λίστας χειρουργείων, με τον έλεγχος της αλυσίδας και της πορείας του φαρμάκου, με τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των νησιών, ωστόσο οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να “γκρινιάζουν” για τις ελλείψεις και τις κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία.
Τα προβλήματα όπως λένε οι εργαζόμενοι είναι πολλά και εν μέσω τουριστικής περιόδου τα νησιά μας παρουσιάζουν ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων.
Ωστόσο είναι γεγονός πως πολλές προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων από γιατρούς παρά τα μπόνους και την παροχή σπιτιού, βγαίνουν άγονες αφού δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, που ενώ όπως έχει πει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δίνουν στον υποψήφιο παθολόγο για να πάει στο νησί, 9000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 5000 ευρώ καθαρά και σπίτι από το δήμο, δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς για τη θέση.
Οι απολαβές των γιατρών στο ΕΣΥ γενικά για έναν γιατρό, δεν θεωρούνται και τόσο δελεαστικές και οι νέοι γιατροί προτιμούν ή να φύγουν στο εξωτερικό ή να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Σε πολλές ειδικότητες έχουμε ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο όπως σε αναισθησιολόγους. Στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό όσων επιλέγουν να γίνουν γενικοί γιατροί ή παθολόγοι. Έτσι το Υπουργείο εκτιμά ότι η δυνατότητα σε ένα γιατρό του δημοσίου να μπορεί να δουλέψει και στον ιδιωτικό τομέα ή να ανοίξει παράλληλα το δικό του ιατρείο και να το “τρέχει” σε ώρες εκτός της υπηρεσίας του στο νοσοκομείο, θα είναι η λύση στα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών και το ΕΣΥ θα πάρει μεγάλη ανάσα.
Αυτή η μεταρρύθμιση όπως έχει πει ο Άδωνις Γεωργιάδης μειώνει το κενό ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα το παρουσιάσει σήμερα το πρωί στον Πρωθυπουργό καθώς πιστεύει ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τους γιατρούς ώστε να μείνουν στο ΕΣΥ.
Ήδη όπως έχει πει ο κ. Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις του, δεκάδες γιατροί του τηλεφωνούν και τον ρωτούν πότε θα ισχύσει καθώς θέλουν να μπορούν να κάνουν και ιδιωτικό ιατρείο.
Από την άλλη οι πληροφορίες μας λένε πως ο Υπουργός Υγείας θέλει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα κίνητρα που δίνουν στους γιατρούς ώστε να επανδρώσουν τα νησιά μας αλλά και τι άλλο ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει καθώς και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους γιατρούς και τα νησιά μας γεμίζουν με τουρίστες άρα ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται.
Ο Πρωθυπουργός έχει περάσει ξεκάθαρο μήνυμα ότι τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα του πολίτη στην καθημερινότητά του και ξέρει ότι η υγεία είναι ένα κομμάτι που αφορά σημαντικά τους πολίτες.
Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε ο ίδιος αιφνιδιαστικά στο Λαϊκό, για να διαπιστώσει με τα μάτια του τι γίνεται σε μια εφημερία. Συνομίλησε με νοσηλευτές, γιατρούς και ασθενείς και θέλησε να μάθει την πορεία ενός πολίτη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, από την ώρα που θα φτάσει στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που θα εξεταστεί.
Τη μέρα και την ώρα που πήγε ο Πρωθυπουργός, η προσέλευση ήταν πεσμένη σε σχέση με άλλες μέρες, σε άλλες εφημερίες, γεγονός που σχολίασε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος. Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Αντωνόπουλος “η προσέλευση στις 8 παρά δέκα που ήρθε ο Πρωθυπουργός στα ΤΕΠ ήταν και 60% πιο κάτω σε σχέση με μια άλλη, κανονική εφημερία ενώ μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί, είχαν αναρτηθεί 41 ράντζα στις κλινικές.”
Από την άλλη, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ακόμα και η διοίκηση δεν γνώριζε για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, που έμεινε 40 λεπτά και ενημερώθηκε για την διαδρομή του ασθενούς στα επείγοντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η διοίκηση του νοσοκομείου του είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΛΑΪΚΟ είναι η έλλειψη νοσηλευτών, ενώ σε σχέση με τους μικρούς χώρους στα επείγοντα, έχει εγκριθεί πρόγραμμα επέκτασής τους με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης,
No Comments