ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

H αφρικανική σκόνη μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους τελευταίους μήνες και έχει δημιουργήσει ξανά, ένα κοκτέιλ αλλεργιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Γύρω μας βλέπουμε ανθρώπους που υποφέρουν από βήχα και συνάχι, ενώ και οι ίδιοι ίσως έχουμε κάποιο σύμπτωμα, όπως μύτη που τρέχει, βραχνάδα και γδάρσιμο στο λαιμό, μάτια ποου τσούζουν, βήχα.

Όσοι έχουν αλλεργίες φέτος έχουν ταλαιπωρηθεί ακόμα περισσότερο. Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τα μέτρα προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της σκόνης καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν πως θα έχουμε πάλι επεισόδια μεταφοράς σκόνης πάνω από τη χώρα.

Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, αναπνευστικά και καρδιολογικά, καλό θα είναι παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα και να αποφεύγουν την άθληση ή την άσκοπη μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την αγωγή τους.

Αν τα συμπτώματά τους επιμένουν ή χειροτερεύουν να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους.

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

Επίσης προβείτε σε μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

No Comments

Post A Comment