ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: ΣΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΝΟΥΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

H κλιματική αλλαγή, το γεγονός ότι ο χειμώνας που ζήσαμε ήταν ήπιος και οι θερμοκρασίες υψηλές αυτή την εποχή, έχουν φέρει τα κουνούπια νωρίτερα από ότι συνήθως, με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του καλεί ειδικά τις ευάλωτες ομάδες να προσέχουν και να λαμβάνουν μέτρα αντικονουπικής προστασίας, με σημαντικότερα τις σήτες σε σπίτια, εξοχικά και εργασιακούς χώρους,  κλιματιστικά, μακριά ρούχα,  κουνουπιέρες και φυσικά να μην αφήνουμε στάσιμα νερά ώστε να σταματάμε την αναπαραγωγή εστιών σε ιδιωτικούς χώρους.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου δεν αστιεύεται και σε ευάλωτα άτομα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλίτιδα ή και θάνατο.

Ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως για την περίοδο 2024, ο οργανισμός έχοντας μεριμνήσει για την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, έχει οργανώσει και θα υλοποιήσει διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου/ ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί -υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ- σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα εντομολογικά δεδομένα που θα παράγονται θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, για τη στοχευμένη και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.

Οι ψεκασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ υπάρχει εκτίμηση από τους ειδικούς πως τα κουνούπια φέτος έχουν διπλασιαστεί ενώ αναμένεται αύξηση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

 

No Comments

Post A Comment