O KAΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΣΤΙΕΥΕΤΑΙ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΡΜΑΪΟ 2024

O ΔΕΡΜΑΪΟΣ είναι μια κοινωνική δράση της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Μια πληθωρική εκστρατεία που γίνεται φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά, με στόχο να θυμίζει στους συμπολίτες μας πως ο Μάιος είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του δερματικού καρκίνου. Είναι πολύ βασικό να τονιστεί η σημαντικότητα της δερματολογικής εξέτασης τουλάχιστον κάθε Μάιο, ώστε να εκτιμηθούν έγκαιρα και σωστά επικίνδυνες αλλοιώσεις και νέα ύποπτα σημάδια στο δέρμα μας.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Είναι δεδομένο ότι ο δερματικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών καρκίνου δέρματος από το άθροισμα νέων περιστατικών καρκίνου εντέρου, προστάτη, πνεύμονα και μαστού.

ΠΟΥ: 3ΕΚ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
300.000 ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΑ

Η Παγκόσμια Οργάνωση υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως στις ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζονται 3 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου δέρματος κατ’ έτος, από τα οποία οι 300.000 είναι κακοήθη μελανώματα.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Με το lifestyle που ακολουθείται σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι δεδομένο ότι ο 1 στους 5 θα εμφανίσει καρκίνο δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έχει αποδειχθεί με ειδικούς αλγόριθμους ότι αν ακολουθηθεί το ίδιο Modus Vivendi για τα επόμενα χρόνια, μετά από μια εικοσαετία οι 4 στους 5 θα εμφανίσουν δερματικό καρκίνο, ενώ σχεδόν όλοι μας, ακόμα και σήμερα, θα εμφανίσουμε προκαρκινικές βλάβες κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Σήμερα έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες καρκίνων δέρματος. Οι μη μελανωτικοί καρκίνοι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων του δέρματος (98%) και είναι αυτοί που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή αύξηση στην καυκάσια φυλή, περίπου 10% κατ’ έτος. Στους καρκίνους αυτούς ανήκουν το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, που είναι συνήθως τοπικοί δερματικοί όγκοι, που επεκτείνονται τοπικά μόνο και δημιουργούν έντονη διήθηση στο δέρμα, αν μείνουν χωρίς θεραπεία, με αποτέλεσμα αιμορραγίες και δυσμορφίες, σπανίως δε δημιουργούν πρόβλημα στη ζωή. Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι οι μελανωτικοί καρκίνοι, το κακόηθες μελάνωμα δηλαδή, που δεν είναι τόσο συχνό, είναι 1-2% των δερματικών καρκίνων, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο, ιδιαίτερα επιθετικό και ευθύνεται για την συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων. Η συχνότητά του είναι 10 έως 20 περιστατικά ανά 100.000 κατ’ έτος και στη χώρα μας υπολογίζεται πως έχουμε 1.000 κρούσματα το χρόνο. Το ανησυχητικό δεδομένο είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα έχουν 20πλασιαστεί.

Όλοι οι δερματικοί καρκίνοι σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία έχει αθροιστική δράση και σε άτομα ανοιχτόχρωμα και με κληρονομική προδιάθεση σε βάθος χρόνου κινητοποιεί τα κύτταρα της επιδερμίδας να εκτραπούν και να δημιουργήσουν καρκίνο.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΑΤΙΩΝ

Από τον δερματικό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι δέρματος (I, II) δηλαδή άτομα της λευκής φυλής με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια, κινδυνεύουν επίσης άτομα που έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένεια τους, άτομα που έχουν υπερεκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε άτομα που ασχολούνται με καλοκαιρινά σπορ, αθλητές κ. ά.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ SOLARIUM

Κινδυνεύουν ιδιαίτερα όσοι έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, άτομα που κάνουν χρήση solarium και άτομα με πολλαπλούς σπίλους. Επίσης τα άτομα της μεγάλης ηλικίας, λόγω της αθροιστικής δράσης του ήλιου έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν δερματικό καρκίνο, άτομα με ουλές από εγκαύματα 3ου βαθμού και ασθενείς οι οποίοι κάνουν χρήση ανοσοκατασταλτικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων.

TA ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Υπάρχουν κάποια ύποπτα σημάδια και αλλοιώσεις που πρέπει να μας ανησυχούν και να μας κινητοποιούν να απευθυνθούμε άμεσα στον δερματολόγο μας, όπως προϋπάρχοντες σπίλοι (ελιές) που αλλάζουν σχήμα, χρώμα, μέγεθος, ελιές που αιμορραγούν, ελιές με ασυμμετρία και ακανόνιστα όρια, κάποια νέα σημάδια που εμφανίζονται ξαφνικά, μια πληγή που δεν κλείνει και αλλοιώσεις στο δέρμα που αιμορραγούν.

Για να αποφύγουμε τις προαναφερόμενες περιπέτειες καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όταν αυτός είναι κοντά στη γη, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 16:00, να κάνουμε σωστή χρήση του κατάλληλου αντηλιακού, δηλαδή να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας παραπάνω από 30, να το εφαρμόζουμε 20’ πριν από την έκθεση στον ήλιο, να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες και πάντα μετά την κολύμβηση και την σωματική άσκηση γιατί το νερό και ο ιδρώτας αποδυναμώνουν τη δράση του, να προστατεύουμε ιδιαιτέρως ειδικά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα (μύτη, χείλη, αυτιά, φαλάκρα, λαιμό) και να προστατευόμαστε επίσης και με φυσικούς τρόπους (γυαλιά ηλίου, πλατύγυρα καπέλα, μανίκια κ.λπ.). Να φροντίζουμε ιδιαίτερα την ηλιοπροστασία των παιδιών, το δερματάκι των οποίων είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και να θυμόμαστε πως τα βρέφη μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος μετά την ηλιοέκθεση.

Σχετικά τώρα με την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024, που έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, να αναφέρω ότι έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της σε παραδοσιακά και ψηφιακά Μέσα και πολλές παράλληλες δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και δωρεάν εξετάσεων κοινού, σε συνεργασία με ομάδες και αθλητικές διοργανώσεις, σχολεία, εταιρείες κ. ά.

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θα γίνουν δύο μεγάλες δράσεις την Δευτέρα 20 Μαΐου στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους στις οποίες θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μας να έρθουν να ενημερωθούν για τον δερματικό καρκίνο και να εξεταστούν δωρεάν από τους εθελοντές δερματολόγους μας. Επίσης σε μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, σε Νοσοκομεία και σε συνεργασία με Ιατρικούς Συλλόγους καθώς και σε ακριτικά νησιά σε συνεργασία με το ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ και Την ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, θα γίνουν ανάλογες δράσεις για τις οποίες μπορούν οι συμπολίτες μας να ενημερωθούν στο ολοκαίνουργο site www.dermaios.gr

“Στην φετινή εκστρατεία μας έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε κοντά μας ως επίσημη Πρέσβειρα του ΔΕΡΜΑΪΟΥ την κυρία Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την παγκόσμια πρωταθλήτρια μας στο βάδην και έναν εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο άνθρωπο σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας.”τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Ο κ. Μπάρκης επεσήμανε στη Συνέντευξη Τύπου ότι  “τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία. Το Μελάνωμα, αν και δεν είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι η πιο επικίνδυνη. Στην ηλιόλουστη χώρα μας, με ήλιο όλο τον χρόνο, οφείλουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας καθημερινά και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών.”

Και συνεχίζει λέγοντας ” Γι’ αυτό η ΕΔΑΕ καθιέρωσε τον Μάιο, τον μήνα που αρχίζουμε να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος.”

Αναφερόμενος στο κακόηθες μελάνωμα και στους λοιπούς καρκίνους του δέρματος ο κ. Μπάρκης είπε “Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος σε ετήσια βάση να είναι 2 με 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου τα 300.000 αφορούν σε μελάνωμα. Έχει καταγραφεί διεθνώς ότι έχοντας 5 η περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες θεραπείες το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για το μελάνωμα αγγίζει ποσοστό πάνω από 90%.”

Κλείνοντας δε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ τόνισε “Προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση ενηλίκων και κυρίως παιδιών και εφήβων. Πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα σε νεαρές ηλικίες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας δερματικού καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες, Και φυσικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι την σημαντικότητα αφενός μεν της σωστής ενημέρωσης αφετέρου δε της σωστής πρόληψης και κατ’ επέκταση της έγκαιρης διάγνωσης. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι να εντάξουν όλοι τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με εξέταση σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο, γιατί ο δερματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα πολύ σπάνια θα δημιουργήσει προβλήματα.”

Χαιρετισμό απηύθυνε στην συνέντευξη τύπου και η κ. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και μεταξύ άλλων ανέφερε “Όλοι ξέρουμε ότι ο ήλιος σε μικρές δόσεις και με προφύλαξη είναι ευεργετικός, αλλά όταν υπάρχει υπερέκθεση και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το δέρμα μας. Καθώς από μικρή ηλικία περνάω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου σε εξωτερικούς χώρους – είτε κατά την διάρκεια της προπόνησης είτε στους αγώνες που συμμετέχω – εκτεθειμένη στον ήλιο, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτό το θέμα.

Αποδέχτηκα με χαρά την πρόταση της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας να γίνω επίσημη πρέσβειρα της εκστρατείας για τον καρκίνο του δέρματος ΔΕΡΜΑΪΟΣ. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους μας, να είναι πολύ προσεκτικοί με τον ήλιο, να φοράνε

καθημερινά και όχι μόνο όταν πηγαίνουν στην παραλία αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά και κυρίως να παρατηρούν τις ελιές και τα σημάδια στο δέρμα τους και ιδανικά να πηγαίνουν μια φορά το χρόνο για μια εξέταση στον δερματολόγο τους. Να θυμάστε πάντα ο ήλιος είναι φίλος μας αλλά μπορεί να γίνει ένας μεγάλος εχθρός!”

 

No Comments

Post A Comment