ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ & ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, Πνευμονολόγος Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, Γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η Αφρικανική σκόνη που έχει προσβάλει τις τελευταίες ώρες πολλές περιοχές της χώρας, φαίνεται να έχει προκαλέσει αυξημένα ποσοστά οξέων αναπνευστικών συμπτωμάτων και αναζήτησης ιατρικής φροντίδας και συμβουλής από τα άτομα που πάσχουν κυρίως από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Η συγκεκριμένη αιολική ορυκτή σκόνη συνήθως αποτελείται από μικρά σωματίδια αερολυμάτων της τάξεως PM10 και προέρχεται από τις ερημικές εκτάσεις της Βόρειας Αφρικής και σε περιβαλλοντικές συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών δύναται να δημιουργήσει μία αποπνικτική και ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο δεν είναι σύγχρονο αλλά έχει καταγραφεί και στο παρελθόν όπου αερομεταφερόμενα σωματίδια σκόνης από ερημικές και ημιερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής μπορούν να ταξιδέψουν προς τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ακόμα και πάνω από τον Ατλαντικό μέχρι την Αμερική.

Οι αερομετακινήσεις αυτές δύναται να συμπαρασύρουν και να ενσωματώσουν στα σωματίδια εκτός από βαρέα μέταλλα όπως ψευδάργυρο, νικέλιο και μόλυβδο, επιπρόσθετους κόκκους γύρης, βακτηριακά παθογόνα, ακόμη και μύκητες δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Αν και κανείς δεν είναι αλώβητος από το επικίνδυνο μείγμα Αφρικανικής σκόνης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και οι πάσχοντες από χρόνια μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, θα καταγράψουν τα υψηλότερα ποσοστά επισκεψιμότητας σε χώρους υγείας για οξεία εμφάνιση συμπτωμάτων.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής. τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Αν και όλοι μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, παρόλα αυτά άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με ανοσοκαταστολή και με υποκείμενα νοσήματα, δύναται να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα.

Πιο ειδικά, για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολόγο, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ισχυρή σύσταση η αποφυγή στο μέτρο του δυνατού των αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους από τους υγιείς, καθώς και οι βαριές σωματικές και χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό.

Ιδιαίτερα, τις ώρες με υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, προτείνεται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

 

No Comments

Post A Comment