TA ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΤΟ…ΦΑΚΕΛΑΚΙ

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που το ακούμε χρόνια είναι τα απογευματινά χειρουργεία.

Τι σημαίνει αυτό;

Ο πολίτης που θέλει να χειρουργηθεί στο ΕΣΥ, που δεν θέλει να πληρώσει τα χρήματα που θα ζητήσει ένα ιδιωτικό νοσοκομεία και παράλληλα δεν θέλει να περιμένει σε μεγάλες ουρές και λίστα αναμονής, όπως συμβαίνει (ακόμα) στα πρωινά χειρουργεία, να έχει τη δυνατότητα με ένα μικρότερο ποσό από ότι θα έδινε στο ιδιωτικό, να χειρουργηθεί στο δημόσιο νοσοκομείο, σε ένα απογευματινό χειρουργείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα από όσα έχουν πει οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν ένα κόστος, για την πληρωμή των εμπλεκομένων στο χειρουργείο, που θα πληρώνεται κατά 30% από τον πολίτη και το υπόλοιπο 70% από τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΟΙΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Οι προσδοκίες είναι να

-μειωθεί η μεγάλη λίστα αναμονής, που είναι και σήμερα μεγάλη, ακόμα και μετά την εκκαθάριση που έγινε. Περίπου 102.000 χειρουργεία είναι σε αναμονή, τα 2000 από αυτά κοντά στον ένα χρόνο!

-να δοθεί η ευκαιρία στον πολίτη που έχει μια σχετική οικονομική άνεση να πάει σε ένα δημόσιο, αντί σε ένα ιδιωτικό.

-να ωφεληθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά καθώς θα φύγουν από την πρωινή λίστα, περιστατικά που θα μπορούν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία.

-να παταχθεί το φακελάκι, αφού οι γιατροί θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, δηλαδή ένα έξτρα μισθό/εισόδημα, από τα απογευματινά χειρουργεία.

Θα λειτουργήσουν όμως όλα αυτά στην πράξη;

Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ που έδωσαν συνέντευξη τύπου την  Παρασκεύη στον Ευαγγελισμό, είναι αντίθετοι και έχουν μια σειρά από ενστάσεις, όπως ότι:

-νομιμοποιείται το φακελάκι και αυτό είναι παράνομο και ανήθικο

-δεν επαρκούν τα άτομα και το προσωπικό για τα πρωινά χειρουργεία, πως θα υπάρχει χρόνος και επάρκεια προσωπικού για να γίνουν τα απογευματινά;

-πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία όταν το 30% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές;

-γιατί δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό ώστε να ανοίξουν οι χειρουργικές αίθουσες και να γίνονται κανονικά όλα τα χειρουργεία χωρίς ο πολίτης να πρέπει να πληρώνει;

-γιατί να πληρώνει ο πολίτης αφού η υγεία είναι δικαίωμα και δημόσιο αγαθό στο ΕΣΥ;

Μέσα σε αυτό το κλίμα Δευτέρα πρωί ο Υπουργός Υγείας θα δώσει συνέντευξη τύπου για το πως θα λειτουργήσει ο θεσμός και πότε σκέφτεται να ξεκινήσει και από ποια νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν όλα τη δυνατότητα. Οι αναισθησιολόγοι είναι είδος προς εξαφάνιση και οι νοσηλευτές σε έλλειψη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να βρει αναισθησιολόγους! Πολλές φορές θέσεις προκηρύσσονται και δεν καλύπτονται αφού οι γιατροί δεν βρίσκουν ενδιαφέρον ή ελκυστικό το να δουλέψουν στο ΕΣΥ και καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, με καλύτερους μισθούς.

Είναι γνωστό ότι στην προσπάθειά του το Υπουργείο με τις ΥΠΕ να βρίσκουν λύσεις στον όγκο δουλειάς που προκύπτει σε νοσοκομεία, κάνουν μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, όπως έγινε για το Παίδων Αγλαία Κυριακού, όμως αυτή η πρακτική δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, αντιθέτως, όπως λένε οι εργαζόμενοι, δημιουργείται δυσλειτουργία και στα άλλα νοσοκομεία από όπου φεύγουν οι γιατροί.

Σε άλλες περιπτώσεις, φέρνουν στο ΕΣΥ γιατρούς του ιδιωτικού τομέα με μπλοκάκι για να “ξεμπλοκάρουν” τα χειρουργεία που εκκρεμούν. Γίνεται ήδη στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ενιαία λίστα χειρουργείων, που έγινε ψηφιοποιημένη και ελέγχεται από το Υπουργείο έχει άραγε λειτουργήσει στην πράξη και πόσο έχει αποδώσει;

Υπάρχουν στοιχεία ότι με αυτή τη λίστα μειώθηκε το…φακελάκι;

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαβεβαιώσει τον πολίτη ότι το φακελάκι θα τελειώσει είτε με την ενιαία λίστα είτε με την καθιέρωση των απογευματινών;

Όποτε έχω κάνει ρεπορτάζ στο δρόμο για το star έξω από μεγάλα νοσοκομεία, οι πολίτες μου λένε πως το φακελάκι δεν θα εκλείψει εύκολα κι αν κάποιος δεν θέλει να πεθάνει, θα το δώσει! Τέτοιες δηλώσεις μας πονάνε όλους . Γιατί όποιος δουλεύει και φορολογείται, θέλει δωρεάν υγεία, γρήγορα και με ασφάλεια. Και φυσικά σε καμία περίπτωση αυτή η πρακτική δεν αφορά όλους τους γιατρούς, που έχουν δώσει την ψυχή τους στο ΕΣΥ, ειδικά μέσα στην πανδημία.

Όλα αυτά τα σημαντικά θέματα, που μας αφορούν όλους θα πρέπει να απαντηθούν αύριο και η πράξη θα μας δείξει τι θα ισχύσει και πως θα λειτουργήσει ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα και οι υπηρεσίες υγείας των πολιτών.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Όλες οι αλλαγές που έρχονται δεν έχουν πάντα τον αντίστοιχο ενθουσιασμό από τους πολίτες. Θυμάστε τα ρεπορτάζ που κάναμε μέσα στη βδομάδα με τους πολίτες να λένε πως είδαν ξαφνικά τη συμμετοχή τους να παίρνει την ανηφόρα και να πληρώνουν για τα γενόσημα συμμετοχές υψηλότερες από ότι παλιά.

Το Υπουργείο από 12/2 προχώρησε σε αλλαγές, με τις οποίες ο πολίτης πλήρωνε εκτός από τη συμμετοχή και μεγαλύτερο πλέον μέρος της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, ένα ποσό που παλιότερα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ.

Μετά την πληθώρα παραπόνων και καταγγελιών ο Υπουργός Υγείας προχώρησε σε διόρθωση και το βράδυ της Παρασκευής με υπουργική απόφαση, ανέφερε πως αυτή η διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, κάθε σκεύασμα στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν.

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε».

No Comments

Post A Comment