13 Ιαν ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η “ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ”…ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Μετά την Κωνσταντινούπολη, όπου με τον cameraman Ηλία Πότση καταγράψαμε για το star την οικονομική κατάσταση και τις αυξήσεις στις τιμές σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, σειρά είχε το Μόναχο, για να δούμε κι εκεί πως έχουν επιδράσει στην κοινωνία, τα νέα οικονομικά δεδομένα, στην άλλοτε ισχυρή οικονομία της Γερμανίας.
Με τις εικόνες των τρακτέρ να κάνουν το γύρο του κόσμου από τη μεγάλη διαμαρτυρία και τους μηχανοδηγούς να μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων, πετάξαμε για Μόναχο, ώστε να δούμε στην πράξη πως μπορεί η κατάσταση να διαμορφώνεται για τους ντόπιους αλλά και τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί.
Ξεκινάμε ωστόσο με την παράμετρο ότι το Μόναχο είναι η πιο κοσμική πόλη της Γερμανίας και η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι εύποροι.
Ωστόσο κι εκεί έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται ή να “ξεβολεύονται” από τα νέα δεδομένα που πλήττουν την τσέπη τους.
Η Γερμανία καλείται να διαχειριστεί μια τρύπα 60 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της, είναι η μόνη οικονομία των G7 που συρρικνώνεται και η παραγωγή της αναμένεται να πέσει κατά 0,5% στην παραγωγή της το 2024.
Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται στις πολύ υψηλές τιμές των ενοικίων, που κάνουν τη ζωή των κατοίκων δύσκολη.
Ακόμα και για διαμερίσματα- “τρύπες” πληρώνουν από 1000-1300 ευρώ. Για πιο μεγάλο σπίτι από 1300-2000 ευρώ. Ο οδηγός λεωφορείου που παίρνει περίπου 1400 ευρώ, αν πρέπει να δώσει 1000 ευρώ για ενοίκιο, ζορίζεται και καλείται να κάνει και δεύτερη ή και τρίτη δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για ένα νέο σε ηλικία μάγειρα που παίρνει σχεδόν 1500 ευρώ. Ένας “παλιός” και έμπειρος σερβιτόρος σε μεγάλο εστιατόριο με 3000 μισθό μαζί με τα tips, μπορεί να χρειάζεται και 2000 ευρώ για το ενοίκιο κι αν έχει οικογένεια, δεν βγαίνει οικονομικά. Πρέπει να δουλέψει και η σύζυγός του.
Οι Έλληνες που συνάντησα από την Ελληνοβαυαρική Κοινότητα του Μονάχου, μου έλεγαν πως παρότι η Γερμανία είναι μια χώρα με πολλά επιδόματα, η οποία φροντίζει ανέργους, παιδιά και μετανάστες, παρουσιάζει αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δεν είναι η “γη της επαγγελίας” όπως ήταν κάποτε.
Επίσης δεν είναι εύκολο για κάποιον που πάει τώρα στη Γερμανία να δουλέψει, να ξεκινήσει τη ζωή του χωρίς ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό στην τσέπη, αρχικά για να μπορέσει να πληρώσει το ενοίκιο και 4 ενοίκια μπροστά που θα του ζητήσει ο ιδιοκτήτης. Επίσης θα πρέπει να επιδείξει μια σειρά από έγγραφα, ότι εργάζεται, ότι έχει σταθερή εργασία και διάφορα άλλα….στην αρχή οι Έλληνες φιλοξενούνται σε σπίτια μέχρι να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.
“Η Γερμανία δεν είναι όπως κάποτε” μας είπαν σερβιτόροι με τους οποίους μίλησα με καταγωγή από την Ελλάδα. Πρέπει να μιλάει κάποιος καλά τη γλώσσα και να έχει κάποια εξειδίκευση για να μπορεί να πιάσει μια καλή δουλειά με καλό μισθό ώστε να ανταποκριθεί στα υψηλά ενοίκια και στο υψηλό κόστος ζωής, Έχουν ακριβύνει πολλά προϊόντα, όπως το φαγητό, το κρέας, το ψάρι και είδη πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ.
Οι νέοι ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα και χωρίς υπερβολή, κάποιοι κάνουν και 3 δουλειές. Για τους πολύ εύπορους Βαυαρούς, οι οικονομικές αλλαγές δεν έχουν αλλάξει ακόμα τις συνήθειές τους…ίσως να μείωσαν λίγο τις επισκέψεις στα εστιατόρια, αφού το ΦΠΑ στην εστίαση ανέβηκε από το 7% που είχε πέσει στην πανδημία, στο 19% σήμερα…από εκεί που για ένα δείπνο, η τιμή για το κάθε άτομο πήγαινε περίπου στα 30 ευρώ, τώρα με την αύξηση του ΦΠΑ και το φιλοδώρημα καθώς και την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, πάει περίπου στα 50-60 ευρώ το άτομο…
Τώρα που οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους υπάρχει φόβος ότι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα μπορεί να πάρουν την ανηφόρα.
No Comments