ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Έναν γολγοθά ζουν οι κάτοικοι του Αγρινίου καθώς υπολειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Το θέμα της ΜΕΘ στο Αγρίνιο απασχολεί τους κατοίκους αλλά και τα μέσα ενημέρωσης από την περίοδο της πανδημίας. Τότε η ΜΕΘ είχε παρουσιάσει 100% θνητότητα και είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Έκτοτε κι αφού επαναλειτούργησε, συνεχίστηκαν τα προβλήματα.

Η διευθύντρια παραιτήθηκε και η μεθ λειτουργεί χωρίς επιστημονικά υπεύθυνο εντατικολόγο.

Δυο γιατροί είναι στο πόστο τους ενώ βάσει πρωτοκόλλου θα έπρεπε να είναι αναπτυγμένα 8 κρεβάτια.

Αυτή τη στιγμή στην ΜΕΘ Αγρινίου είναι αναπτυγμένα 4 κρεβάτια από τα 6 που υπήρχαν κι αυτό γιατί λείπουν οι 2 εντατικολόγοι.

Όπως είπε στο star και την Κωνσταντίνα Τσεγγενέ, ο κ. Μάκης Αραβανής- Πρόεδρος Νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, “το Υπουργείο να προκηρύξει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες -το έχουν ξανακάνει, όπου έχουν πιεστεί-, τις θέσεις του Διευθυντή και των κενών οργανικών θέσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και καλύτερη δυνατή λειτουργία της μονάδος. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 6 γιατροί για ανάπτυξη κλινών έως 8. Ήδη εδώ υπάρχουν 3 κενές θέσεις. Του Διευθυντή και 2 εντατικολόγων.”

Δυστυχώς για να καλυφθούν τα κενά από την έλλειψη εντατικολόγων, γίνονται μετακινήσεις γιατρών από τα Ιωάννινα με τη διαδικασία του εντέλεσθαι.

Κι αυτές οι μετακινήσεις όμως δεν διαρκούν πολύ και ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα…αντίθετα δημιουργούνται δυσλειτουργίες σε όλα τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία! Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως το θέμα του Αγρινίου δυστυχώς έχει μια μακριά, διαχρονική ιστορία, ωστόσο παρά τις όποιες ελλείψεις, λειτουργεί κανονικά.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είπε στην συνάδελφο Κωνσταντίνα Τσεγγενέ ότι :” Οποιοσδήποτε γιατρός καλείται να μετακινηθεί, να πάει κάπου αλλού, προφανώς και δυσκολεύεται και αντιδρά, όμως είναι μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΕΣΥ όπως συνέβαινε πάντα. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη μεριμνήσει και είναι σε διαδικασία προκήρυξης για 2 θέσεις μόνιμων ιατρών για τη ΜΕΘ Αγρινίου.”

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘ

Σε δική μου έρευνα αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ στην χώρα μας, δεν υπάρχουν ακόμα επικαιροποιημένα, καταγεγραμμένα νεότερα στοιχεία, από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, για το ποιες και πόσες είναι οι μεθ που παρουσιάζουν υποστελέχωση. Ωστόσο κορυφαίο μέλος του ΔΣ μου έλεγε πως προ covid οι μεθ ήταν 570, στην μετά covid εποχή οι μεθ του ΕΣΥ είναι σχεδόν 1000.

Όταν τα νοσοκομεία επέστρεψαν σε πλήρη λειτουργία άρα και τα χειρουργεία, πολλοί γιατροί με ειδίκευση και στην εντατική θεραπεία, επέστρεψαν εξαντλημένοι από την 3χρονη πανδημία στα πόστα τους, δηλαδή στις κλινικές τους. Ήταν -όπως μου είπαν- αναμενόμενο και  λογικό ότι εφόσον τα κρεβάτια μεθ διπλασιάστηκαν δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όλα με το ήδη υπάρχον προσωπικό παρά τις όποιες προσλήψεις έγιναν.

Η εντατική για να λειτουργήσει σωστά και να αναπτυχθούν όλα τα κρεβάτια θέλει εξειδικευμένο προσωπικό και ιατρικό και νοσηλευτικό. Μάλιστα η ιδανική αναλογία θα ήταν 1 νοσηλευτής προς 1 ασθενή σε ΜΕΘ, ωστόσο στην Ελλάδα λέμε πως με το προσωπικό που υπάρχει, να έχουμε έστω 1 νοσηλευτή προς 3-4 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Υπάρχει και η πολιτική βούληση και η διάθεση από όλες τις πλευρές να είναι καλά και πλήρως στελεχωμένες οι ΜΕΘ της χώρας μας και όπως μου έλεγε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δεν υπάρχει ασθενής που να είναι διασωληνωμένος εκτός μεθ αυτήν την περίοδο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείο Υγείας μου έλεγε πως τα όποια προβλήματα σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι μεμονωμένα.

No Comments

Post A Comment