ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΠΑΡΕΑ Ή ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ;

Το ερώτημα για όσους κάνουν διακοπές με σκάφος τα καλοκαίρια, είναι “παίρνω μαζί παρέα ή προτιμώ να μείνω εγώ και το ταίρι μου;”

Εδώ υπάρχουν διάφορες απαντήσεις, όμως νομίζω ότι στο τέλος των διακοπών καταλαβαίνεις ότι το πιο ήρεμο διάστημα ήταν αυτό που δεν είχες πολύ κόσμο μαζί. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη παρέα με σκάφος, είναι όπως η μεγάλη παρέα χωρίς σκάφος. Εκεί που πρέπει να συγχρονιστείς με όλους, από το τι ώρα θα ξυπνήσεις για να πας για πρωινό, μέχρι τι ώρα θα πας για μπάνιο και τι ώρα θα φας βραδινό. Στις μεγάλες παρέες με παιδιά ή εφήβους, κάπου χάνεται η συνοχή γιατί όπως είναι φυσικό, τα ωράρια και τα προγράμματα σε κάθε οικογένεια διαφέρουν.

Αν κάποιος ξυπνάει 7-8 το πρωί και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει το καλοκαίρι, στις 12 θα θέλει μέχρι και μεσημεριανό. Αντίθετα ένας νέος που έχει ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι στις 12 το μεσημέρι, δεν θα έχει καν ξυπνήσει.

Όσοι αγαπούν το πρωινό μπάνιο δύσκολα αντέχουν να περιμένουν για την πρώτη βουτιά να πάει μεσημέρι. Αντίθετα το πρωινό μπάνιο αν παραταθεί ως τις 2 το μεσημέρι, σε οδηγεί σε ένα γλυκό μεσημεριανό ύπνο.

Στη μεγάλη παρέα τα ωράρια διαφέρουν και στο σκάφος όταν φιλοξενείται κόσμος, επικρατεί ένα μικρός πανικός. Ρούχα, πετσέτες, μαγιό, φαγητά και αναψυκτικά, ένα μπάνιο, διαφορετικά γούστα ο καθένας!

Συχνά οι σκαφάτοι φίλοι μαζεύονται και δένουν σε παρέες. Αυτό σημαίνει πως ο φίλος του φίλου σου, αναγκαστικά καμιά φορά γίνεται και δικός σου, χωρίς απαραίτητα να το θες.

Έτσι θα πρέπει και το βράδυ να φάτε όλοι μαζί. Έχει τύχει να βρεθώ σε παρέες με δέκα και δώδεκα άτομα, όπου ξέρεις μόνο τους άλλους 2 και τους άλλους τους μαθαίνεις στο φαγητό. Όσο κοινωνικός και να είσαι, σίγουρα στην αρχή είναι λίγο άβολα.

Όσο βολικός άνθρωπος και να είσαι, πολλοί μαζί για πολλές μέρες, κουράζει. Μιλάω από προσωπική πείρα! Και θεωρώ ότι είμαι ένας κοινωνικός, βολικός άνθρωπος, που αγαπώ τους φίλους μου. Όμως δεν αντέχουν όλοι τις διακοπές με σκάφος.

Κουρασμένη από το δύσκολο χειμώνα, ζορίζομαι πλέον να κάνω υποχωρήσεις στη θάλασσα γιατί η ζωή πάνω στο σκάφος είναι συνεχείς δουλειές και όχι μόνο καλοπέραση. Δένεις, λύνεις, μαζεύεις μπαλονια και σχοινιά, πλένεις, μαγειρεύεις, σερβίρεις και φτάνει το βράδυ που είσαι κατάκοπος.

Οπότε στο ερώτημα “σκάφος με παρέα ή μόνοι;”, θα έλεγα ναι στο σκάφος αλλά κατά βάση κυρίως μόνοι, με μια ευέλικτη παρέα για λίγες μέρες.

Το να μην βαριέσαι με τον άνθρωπό σου στη βάρκα, είναι σοβαρό, όπως και να αντέχεις να τον βλέπεις 24 ώρες το 24ωρο. Έχω δει τρομερές εντάσεις πάνω σε σκάφη, με νευρικούς καπετάνιους που αντιμετωπίζουν τους δικούς τους με ένταση και φωνές. Να σας πω στο σημείο αυτό πως είναι εξαιρετικά αμήχανο και άκομψο να βλέπεις τέτοιες συμπεριφορές. Όσοι με διαβάζετε τώρα και έχετε σκάφος, ξέρετε ακριβώς τι εννοώ.

Το ότι έχω σκάφος ή ζω και βοηθάω έναν άνθρωπο που αγαπά και έχει ως χόμπι το σκάφος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχω γνώσεις καπετάνιου. Το σκάφος είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία με την οποία εξοικειώνεσαι με τα χρόνια. Θέλει μια όμορφη συνεργασία και μια επικοινωνία, ώστε να δένουμε και να λύνουμε με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει ένταση και στρες.

Άρα για να είσαι καλά και να περνάς καλά στις διακοπές, που είναι ιερές και τις περιμένεις όλο το χειμώνα, θες κοντά σου ανθρώπους που σε εμπνέουν και σε αφυπνίζουν και όχι ανθρώπους που στη θάλασσα βγάζουν κακό χαρακτήρα.

Έτσι ξαναγυρίζοντας στις παρέες, θα έλεγα πως καλό είναι όταν έχουμε καλεσμένους για λίγες μέρες να ξέρουμε εκ των προτέρων ότι με τους συγκεκριμένους ανθρώπους μπορούμε να συνυπάρξουμε σε ένα σκάφος και μπορούμε να αντέξουμε στις συνθήκες του περιορισμένου χώρου!

Να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση. Να κάνουμε ομαδικά δουλειές και να υπάρχει συνεννόηση από το βράδυ για το πως θα κινηθούμε την επόμενη μέρα.

Αν δεν τηρηθούν οι ισορροπίες κάποιοι θα φύγουν δυσαρεστημένοι και κάποιοι άλλοι δεν θα περάσουν καλά…

Λένε ότι το καλύτερο σκάφος, είναι το σκάφος του φίλου σου, όμως ρώτα και το φίλο σου, αν τελικά πέρασε καλά;

Με αγάπη πάντα…καλοκαιρινή και όμορφη!

No Comments

Post A Comment